Dailes teātris

Dailes teātris, 12.10.2013.
Adrese: Brīvības iela 75, Rīga
Dibināts: 1920. gada 19. novembrī
Arhitekts: Marta Staņa, u.c.
Ēka atklāta: 1977. gada 30. oktobrī
Mājaslapa: www.dailesteatris.lv

Dailes teātris ir lielākais profesionālais teātris Latvijā ar trim skatuvēm – Lielo zāli, Mazo zāli un Kamerzāli. Teātra skatuve ir ar daudzveidīgām izmantošanas iespējām. Katru gadu teātris publikai piedāvā 15-18 jauniestudējumus.

Dailes teātris tika atklāts 1920. gada 19. novembrī kā profesionāls latviešu teātris ar Raiņa lugas „Indulis un Ārija” izrādi teātra ēkā Lāčplēša (līdz 1923. gadam Romanova) ielā 25, kur pirms tam bija darbojies Jaunais Rīgas latviešu teātris. Dailes teātra izveidotājs, galvenais mākslinieks un nozīmīgs inscenējumu iestudētājs no 1920. līdz 1964. gadam bija Eduards Smiļģis, kura vadībā tika izaudzinātas trīs aktieru studijas. Pirmais teātra „literārais direktors" bija Rainis. Teātra repertuārā kopš pirmsākumiem bijusi gan pasaules klasiķu (Viljama Šekspīra, Frīdriha Šillera, Karlo Goldoni lugas u.c.) darbi, gan sava laika talantīgāko latviešu autoru (Raiņa, Aspazijas, Annas Brigaderes, Andreja Upīša u.c) darbus. Padomju laikos teātra nosaukums bija „J. Raiņa Latvijas PSR Valsts Akadēmiskais Dailes teātris”.

Dailes teātris, 12.10.2013
Dailes teātris

Ēkas projektēšana ilga 8 gadus, celtniecība sākās 1966. gadā un tika pabeigta 1976. gadā. 1977. gada 30. oktobrī Dailes teātris pārcēlās uz tam speciāli celto jauno ēku Brīvības (toreiz Ļeņina) ielā 75. Teātra jaunā ēka celta pēc arhitektu Martas Staņas, I. Jākobsona, H. Kandera, konstruktora A. Brieža, mākslinieku O. Feldberga un A. Ramata projekta. Teātra ēka ir tipisks 20.gs. funkcionālisma paraugs, ko veido vairāki savstarpēji saistīti būvķermeņi, bet kopējais apjomu kārtojums ir dinamisks. Ēkas iekšējā un ārējā apdare veidota vienota stilā. Tas ir lielākais profesionālais teātris Latvijā ar trim skatuvēm – Lielo zāli (līdz 1004 sēdvietām), Mazo zāli (199 sēdvietas) un Kamerzāli (līdz 90 sēdvietām). Teātra skatuve ir ar daudzveidīgām izmantošanas iespējām. Katru gadu teātris publikai piedāvā 15-18 jauniestudējumus.

Atrašanās vieta kartē



Komentāri

Vēl nav neviena komentāra. Esiet pirmais!

Pievienot komentāru

* Obligāta informācija
5000
Ievelciet attēlus (maks 5)