Vēsture Baznīca Kultūra Medicīna Osta
Arhitektūra Rūpniecība Iedzīvotāji Ielu katalogs Parks
Zaļā skola :: Kultūra :: Vecmīlgrāvis :: Cita Rīga
Burtnieku nams | Proģimnāzija | Zaļā skola | Ziemeļblāzma
Zaļā skola

Nodegusi Zaļās skolas ēka<br>Avots: forum.myriga.info

Nodegusi Zaļās skolas ēka
Avots: forum.myriga.info

A. Dombrovskis ir uzskatāmas arī par vienu no pirmajiem bērnudārza un tā ēkas radītājiem Latvijā, kurš par saviem līdzekļiem 1900. gadā uzbūvēja Vecmīlgrāvī bērnudārzu - pirmskolu jeb tautā vienkārši sauktu par Zaļo skolu.

Zaļās skolas ēka tika projektēta kopīgi ar bērnudārza veidotāju un pārzini Martu Rinku (Rinks), kas apguvusi bērnudārza darbības pieredzi Berlīnē, slavenajā “Pestalozzi-Froebel-haus” un bērnudārza izveidē vadījusies pēc F. Frēbeļa ieteikuma, kas nosaka, ka “bērnudārzs ceļams tur, kur ir ābeļdārzs”, kopumā 125 audzēkņu vajadzībām. Šai ēkai ir gan īpaši projektēta zāle, kas savieno ēkas spārnus, gan vēdināšanas sistēma zāles griestos.

Zaļās skolas ugunsgrēks<br>Avots: forum.myriga.info

Zaļās skolas ugunsgrēks
Avots: forum.myriga.info

1900. gada oktobrī Martas Rinkas un A. Dombrovska meitas Katrīnas vadībā skolā uzsāka mācības 70 bērni. Priekšrocība uzņemšanai skolā bija A. Dombrovska fabrikas strādnieku bērniem, vai arī bērniem, kuriem trūka kāds no vecākiem. No 1901.-1904. gadam Marta Rinka strādāja viena, bet nākamajos divos gados bija vēl viena audzinātājā, jo skolā bija 125 bērni. Sākot ar 1904. gadu aizsākās tradīcija katram bērnam bērnudārzā kopt savu dobīti.

Nodegusi Zaļās skolas ēka<br>Avots: forum.myriga.info

Nodegusi Zaļās skolas ēka
Avots: forum.myriga.info

1908. gadā bērnu dārzs atsāka savu darbību, un bērni tika sadalīti četrās vecuma grupās. Katras grupas priekšmetiem bija jābūt savā krāsā no 3,5-5 gadiem atbilda rozā krāsa, no 5-7 - zilā krāsa, no 7-8 - dzeltenā, bet vecākiem, kurus jau uzskatīja par pamatskolas pirmās klases skolēniem – zaļā krāsa. Tieši tāpēc mācību iestāde arī ieguva „Zaļās skolas” nosaukumu.

Laikā no 1900.gada līdz 1940.gadam bērnudārzs strādā ar pārtraukumiem.

Nodegusi Zaļās skolas ēka

Nodegusi Zaļās skolas ēka

Arhīvā vairs nav atrodami Zaļās skolas plāni un celtniecības projekti, taču eksistē Martas Rinkas ar brīvu roku zīmēts Zaļās skolas ēkas abu stāvu plāns ar norādēm par telpu izvietojumu. Arī pats Augusts Dombrovskis mūža nogali pavadīja Zaļās skolas ēkā, dzīvodams tās otrā stāvā.

Taču 2006. gada 6. jūlija naktī Zaļās skolas ēka nodega, bet vēlāk nojaukta.

Atradās Martas Rinkas ielā 13.


Burtnieku nams | Proģimnāzija | Zaļā skola | Ziemeļblāzma



Komentāri

Pašlaik mēs veicam komentāru apkopi.